Alle kan komme ud for at tisse i sengen om natten

Barn der ligger og sover
Estimeret læsetid: 3 minutter
4.2
(11)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hele familiens udfordring

Når vi tænker på vådliggere, tænker vi nok mest på børn, som efter blealderen ikke kan holde sig natten igennem eller ikke registrerer, at de trænger til at tisse og derfor kommer til at tisse i sengen. Men ufrivilligt tisseri i sengen om natten er ikke bare en udfordring for mange børn - det rammer også voksne, som føler lige så stort ubehag ved det som de børn, der er ramt af dette syndrom.

BabyDan Vådliggerlagen - 30x75 - Hvid


Se produktet her

BabyDan Vådliggerlagen - 30x75 - Hvid - OneSize - BabyDan Lagen


Se produktet her

BabyDan Vådliggerlagen - 36x96 - Hvid


Se produktet her

BabyDan Vådliggerlagen - 36x96 - Hvid - 36x96 cm - BabyDan Lagen


Se produktet her

BabyDan Vådliggerlagen - 60x120 - Hvid - 60x120 cm - BabyDan Lagen


Se produktet her

BabyDan Vådliggerlagen - 70x160 - Hvid


Se produktet her

BabyDan Vådliggerlagen - 70x160 - Hvid - OneSize - BabyDan Lagen


Se produktet her

BeKids Rullemadras og vådliggerlagen - 60x120


Se produktet her

BeKids Rullemadras og vådliggerlagen - 70x160


Se produktet her

Cocoon - vådliggerlagen til 60x120 cm.


Se produktet her

Cocoon - vådliggerlagen til 70x140 cm.


Se produktet her

Cocoon - vådliggerlagen til 70x160 cm.


Se produktet her

Gode råd om sengevædning hos børn (Engelsk ca. 1 min)

Ufrivillig vandladning hos voksne

Hos voksne skyldes ufrivillig vandladning i sengen ofte - hos mænd - at prostata er forstørret. De har derfor svært ved at få tømt blæren, og lige så snart, de har ladet vandet, kommer tissetrangen igen. Den forstørrede prostata sidder billedligt talt som en kugleventil og stopper for afløbet, og der er hele tiden pres på systemet og en følelse af, at man skal tisse. Om natten kan det så ende med, at sengen bliver våd, fordi man ikke når at komme på toilettet.

Hos voksne kvinder er det ofte det, man kalder stress-inkontinens, der rammer, for eksempel når man hoster om natten, men der kan også være andre årsager til ufrivillig vandladning om natten.

Nogle gange vælger man at bruge en voksenble, som kan opsuge urinen, men andre gange kan det være nødvendigt med et kateter, som om natten bliver forbundet til en pose, så urinen ikke havner i sengen.

En anden mulig løsning kan også være at anvende et tisselagen eller vådliggerlagen, der let kan lægges under dit eget normale lagen. Hvis du vil vide mere om, hvordan du finder det rigtige tisselagen, kan du læse mere om tisselagen her.

Ufrivilligt nattetisseri hos børn

Hos børn skyldes ufrivilligt nattetisseri i sengen oftest, at det stof i hjernen, der regulerer tissetrangen, er i ubalance. Det er altså som regel ikke noget psykisk, der ligger til grund for, om et barn bliver vådligger, men fysiske forhold. Til gengæld ender det ikke så sjældent med at blive et psykisk problem, fordi man i hvert fald tidligere har opfattet det som noget, barnet mere eller mindre gjorde med vilje og skulle straffes for. I dag har man heldigvis fået en anden forståelse for problemet.

Hjælpemidler kan reducere ubehaget ved nattetisseri

Der kan i dag flere hjælpemidler til rådighed, som kan være med til at gøre problemet håndterbart, selv om det stadig er en udfordring for hele familien, hvis der er et barn med vådliggerproblemer.

I stedet for at få ødelagt underdyne og madras af urinen, kan man for eksempel bruge et særligt vådliggerlagen, som danner en barriere mellem barnet og madrassen - og som samtidig suger urinen op, så barnet ikke ligger og sejler rundt i sin egen urin. Det er nemlig både fysisk ubehageligt og understreger den psykiske udfordring, som der kan være ved at være vådligger.

Disse særlige lagner til vådliggere findes både i udgaver, der kan vaskes ved høj temperatur (kogvask) og bruges kontinuerligt op til 100 gange, og som engangsudgaver, der smides væk efter brug.

Man kan også få forskellige former for bleer - både til børn og voksne - som kan give tryghed om natten, og særlige natbukser, som kan opsuge urinen og være med til at holde hud og omgivelser tørre. Det kan nemlig skabe irritation af huden, hvis den udsættes for den ammoniakholdige urin, så jo mere man kan holde huden tør, jo færre fysiske gener bliver der.

Medicinsk og elektrisk behandling

I dag behandles især børn også medicinsk mod ufrivillig vandladning. I erkendelse af, at vådliggeriet ofte skyldes en ubalance af stoffer i hjernen, så blæren tror, den skal tømme sig også på tidspunkter, da det ikke er hensigtsmæssigt, har man udviklet medicin, der skaber fornyet balance. Der findes også naturmedicin og håndkøbsmedicin, som man eventuelt kan forsøge sig med i en begyndende fase af problemet.

Der bliver også eksperimenteret med en særlig behandling, hvor man kombinerer medicinsk behandling med elektrisk behandling - der bruges en svag elektrisk strøm til at stimulere de nervebaner i rygraden, der styrer blærens funktion fra hjernen. Så der er mange muligheder for at bearbejde inkontinens hos børn og voksne, så udfordringen bliver til at leve med for hele familien.

Hvor godt synes du om denne artikel?

Klik på en stjerne for at give en bedømmelse!

Gennemsnitlige måling 4.2 / 5. Resultat: 11

Ingen bedømmleser endnu - vær den første!