Bomuld er DET internationale materiale

Cotton-field
Estimeret læsetid: 3 minutter
2.4
(5)

Bomuld er et fantastisk produkt, og der er næsten ikke det sted i verden, hvor det ikke bliver produceret. Du kan få bomuld fra store dele af både Syd- og Nordamerika og fra Mellemøsten, hvor specielt Egypten er kendt for at have det bedste, og fra lande i Asien som Indien og Pakistan, hvor det er den bomuld, der har de korteste fibre og den dårligste kvalitet af dem, som bliver produceret.

Bomuld i særklasse

Det er dog med som så meget andet i livet, at der er stor forskel i kvaliteten alt efter, hvor det er produceret, og når vi er i bomuldsverdenen, så er det bomuld fra Egypten, som er det bedste, vi kan få. Det er noget, som dem, der bruger bomuld, er klar til at forklare os ved enhver tænkelig lejlighed, for kan de sælge en vare, der er egyptisk bomuld, så er der mange flere penge at tjene.

Det er simpelthen i en klasse for sig selv og langt bedre end både det, der bliver produceret i både Indien, i USA og i Canada. Grunden til, at det er finere eller bedre end det, som vi finder andre steder, er, at fibrene er længere, og at man behandler bomulden, som var det safran. Det bliver desuden plukket i hånden for ikke at gøre skade på den fine bomuld.

Den bomuld, der bliver produceret i USA, er kortere i fibrene, og den bliver ofte høstet af maskiner, som er meget hårdere ved bomulden og ødelægger mere, end der bliver gjort, når du høster den ved håndkraft.

båmuld-materiale

Bomuld siden historisk tid

At der i Egypten har været dyrket og høstet bomuld fra før Kristi fødsel er også med til at sikre, de får den bedste kvalitet, for der vil være en forædling af de planter, der bliver brugt til bomuld, når du har et produkt, som du kan forædle over så lang en periode som mere end 2.000 år.

Du kan få bomuld, som er fra lande som Indien, men der er kvaliteten med en meget kort fiber og slet ikke i nærheden af det, som du får fra Egypten. Det vil være meget grovere, når du rører ved det, og selv en, som ikke kender forskellen, vil være i stand til med fingrene at mærke forskel på det bomuld, som kommer fra Indien, og det, som er fra landet med pyramider og de store faraoer.

Den egyptiske bomuld har i mange år været det foretrukne til sengetøj, hvor det er med til at sikre, at du føler, du ligger på et luksusleje.

Bomuld fra de varme lande

Vi kender alle fornemmelsen af at svøbe sig i nystrøget og renvasket sengetøj – oftest er det af bomuld, og det naturlige stof har en særlig plads i vores valg af tekstiler. Ikke mindst til sengetøj, hvor det helt har overtaget førstepladsen i forhold til andre stoffer. Tidligere kunne man også bruge uld og måske silke til sengetøj, men i dag ser vi ikke uld-sengetøj mere, og kun yderst sjældent sengetøj af silke. Valget falder på bomuld, fordi det er stærkt, opsuger sved og kropsfugt godt og kan vaskes ved høj temperatur. Det sidste er godt for at mindske gener fra husstøvmider, som kan give allergiske symptomer.

En plante fra varme egne

Bomuldsstoffer fremstilles af frøfibre fra bomuldsplanten. Det er en plante, som vokser overalt i de subtropiske egne. Den art, vi mest bruger i dag til fremstilling af bomuldsstoffer, har det latinske navn Gossypium hirsutum. Den kaldes også amerikansk bomuld og stammer fra Centralamerika, især Mexico.
Selve bomuldsstoffet fremstilles af de lange fibre, der dannes i bomuldskapslens frøkapsler. Dem er der 5-15 af på en plante, og det kendetegner den amerikanske bomuldsplante, at frøkapslerne er store og fyldt med lange til mellemlange fibre. Det betyder, at planten giver et højt udbytte.
Tidligere blev bomulden dyrket af de afrikanske slaver, der blev ført til Amerika fra de afrikanske lande, og stoffet bærer derfor en lang og trist historie i rygsækken. Det kan man jo dog ikke gøres ansvarlig for i dag, hvor dyrkningen foregår helt anderledes ved hjælp af maskiner, og bomulden har da også beholdt sin plads som et meget populært stof til alsidig brug, fra skjorter og bukser til lagner og betræk til puder og dyner.

Et stof fra naturen selv

Går vi nogle år tilbage, var uhøjtidelige skjorter i det såkaldte indiske bomuld meget populært. Det var både på grund af designet, den indiske oprindelse, som betød meget i hippie-tiden, og så det, at stoffet er fremstillet af naturfibre. I modsætning til stoffer som nylon og polyester, der har elementer af plast i sig. Vil man bruge et naturligt stof og ikke lade sin krop have kontakt med kunststoffer, er bomuld et godt valg.

Alle mulige mønstre og farver

Bomulden har tillige den gode egenskab, at stoffet ligesom uld nemt lader sig indfarve. Du kan derfor få eksempelvis sengetøj i alle mulige mønstre og farver, så du kan indrette soveværelset helt efter din og din partners egen smag.

Bomuld i forskellige farver

Hvor godt synes du om denne artikel?

Klik på en stjerne for at give en bedømmelse!

Gennemsnitlige måling 2.4 / 5. Resultat: 5

Ingen bedømmleser endnu - vær den første!