Få hjælp med enuresis, så problemerne bliver formindsket

Barn der er ked af det
Estimeret læsetid: 3 minutter
4.7
(3)

Enuresis kan bringe både stress og skam til hele familien

Enuresis eller sengevædning er den mest almindelige sundhedsmæssige problem hos børn. Men både barnet og dets forældre kan lide af følelsesmæssigt stress eller psykologisk skade, hvis de føler skam over situationen. De fleste børn holder op med at bruge ble mellem to og fire år. For nogle børn kan det imidlertid være vanskeligt at vide, hvornår du skal tisse og gå på badeværelset. I nogle tilfælde er det stadig et problem, når barnet er blevet teenager.

For at få diagnosen enuresis skal barnet være over fem år gammelt, hvis barnet er mellem fem og syv skal det tisse i bukserne, enten i løbet af dagen eller natten, mindst to gange om måneden. Hvis barnet er over syv år, skal det tisse i bukserne mindst en gang om måneden, for at få diagnosen.

Fagfolk skelner mellem to typer enuresis, primær og sekundær. Primær enuresis er, når barnet aldrig har været tørt. Sekundær enuresis er, når barnet begynder at have ufrivillig tisseri efter at have været tørt i en længere periode (mindst seks måneder). Det skelnes også mellem enuresis om natten (natlig enuresis), i dagtimerne (daglig enuresis) og kombineret (natlig og daglig enuresis).

Barn der gemmer sig under nogle puder.
Børn kan isolere sig, når de føler sig forkerte eller skamfulde.

Social isolering

De fleste børn med enuresis har ikke underliggende psykologiske lidelser; dog kan enuresis føre til forlegenhed og angst, tab af selvtillid og negative effekter på selvopfattelse, livskvalitet, menneskelige relationer og skolepræstation.

Børn, der tisser i bukserne, kan blive mobbet og opleve negativ feedback, hvilket resulterer i social isolering. Når de bliver bedt om at sove sammen med venner, siger de nej og kommer med alle mulige undskyldninger. De tør ikke fortælle den egentlige grund. Dette kan gøre det meget smertefuldt og trist at have dette “problem”, og det bliver deres skammelige hemmelighed. Hvad disse børn ikke ved, er, at sengevædning er meget almindeligt. Det er også en god ting at vide, at de fleste urininkontinens forsvinder naturligt, når årene går.

Hvad er årsagen til enuresis?

For størstedelen af børnene findes der ingen enkelt fysisk eller psykologisk forklaring på enuresis.
Men der er til gengæld et par forskelle, der skal overvejes for primær og sekundær enuresis:
Primær enuresis skyldes sandsynligvis forsinket modning af den del af hjernen, der regulerer blærefunktionen, hvilket normalt sikrer lavere urinproduktion om natten. Arv kan være betydelig; cirka 70% af børn med primær enuresis har forældre, der har haft det samme problem. Og børn med sengevædning sover ofte tungere end andre børn og er vanskeligere at vække.

I tilfælde af sekundær enuresis mener man, at den største årsag er psykosocial stress. Børn med sekundær enuresis kan have oplevet tab (skilsmisse, død i familien), søskendes jalousi og traumatiske begivenheder, men det kan også skyldes sociale faktorer såsom skænderier og problemer i hjemmet, stofmisbrug osv. En anden årsag kan være for tidlig pottetræning. Børn er normalt ikke i stand til at fortælle andre, når de skal tisse inden 18-24 måneders alder.

Forældrenes vigtigste job

Der er ingen enkelt tilgang til behandling af enuresis, men i de fleste tilfælde er den anbefalede plan først at prøve en kombination af selvhjælpsteknikker. Hvis disse viser sig at være uhjælpsomme, er der andre muligheder, der ofte begynder med vådliggersalarmer for natlig enuresis. Hvis intet hjælper, kan medicin anbefales til at komme af med problemet.

Hvis dit barn har problemer med at forblive tør, skal du kontakte din praktiserende læge eller sygeplejerske. De kan muligvis sætte dig i kontakt med andre læger, der kan give dig hjælp. Men det vigtigste, du kan gøre som forældre, er at forsøge at forhindre at dit barn skammer sig. Mange børn med enuresis er meget oprørte over situationen og føler at de er forskellige fra alle andre, selvom det er et meget almindeligt problem at have. Kommunikation og åbenhed omkring emnet er derfor meget vigtigt.

Barn har lagt sin hånd ovenpå sine forældres
Det er vigtig med sammenhold og forståelse, for at dit barn kan få det bedre.

Hvor godt synes du om denne artikel?

Klik på en stjerne for at give en bedømmelse!

Gennemsnitlige måling 4.7 / 5. Resultat: 3

Ingen bedømmleser endnu - vær den første!