Home Ofte stillede spørgsmål (FAQ)

Generelle spørgsmål

Her har vi samlet en række af de spørgsmål, som relaterer sig til emnerne på denne side: det at sove, inkontinens og tisse i sengen.

Hvad er en vådligger?

En vådligger er typisk en person der tisser i sengen.

Er der forskel på en vådligger og en sengevæder

Nej. Det er to forskellige begreber, men som dybest set betyder det samme. For nogle kan ordet sengevæder dog være en mere præcis beskrivelse af det, de oplever om natten.

Hvordan fungerer vådliggerlagner

Vådliggerlagner fungerer typisk sådan, at de afskærmer madrassen fra eventuelle kropsvæsker. Vådliggerlagner findes i mange forskellige former tilpasset forskellige behov.

Et vådliggerlagen har ofte en membran, der beskytter mod væske. Så er der en overside, der kan bestå af mange forskellige slags stof – alt afhængig af hvor behageligt man skal ligge.

Hvad er en vådliggeralarm?

En vådliggeralarm bruges til at træne – typisk børn – op til at gå på toilettet om natten, når de begynder at tisse i sengen. Vådliggeralarmen registrerer at nogle sensorer bliver våde, og derefter giver den en hyletone/vibreren fra sig. Barnet bliver vækket og kan gå på toilettet for at tisse.

Vådliggeralarmen optræner samtidigt de dele af hjernen der skal registrere at barnet er tissetrængende, og alarmen vil derfor på sigt kunne undværes, når barnet er blevet trænet op til at stå op og tisse af sig selv.

Hvad er insomnia?

Insomnia er den latinske betegnelse for søvnløshed. De fleste danskere kender til fænomenet – ikke at kunne falde i søvn og omkring 5-10% lider jævnligt af insomnia. Der kan være mange årsager til insomnia: Tankemylder, stress, støj, temperatur osv.

Læs evt. mere her: https://da.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8vnl%C3%B8shed

Inkontinens - hvem rammer det?

Det kan ramme alle. Rigtig mange danskere har problemer med ufrivillig vandladning. Inkontinens er på mange måder en folkesygdom.