Formindsk støvmider i din seng og få en bedre søvn

Sove seng lagner
Estimeret læsetid: 4 minutter
4.5
(2)

Hav det godt under dynen

Mange mennesker lider af kløe, rindende øjne og løbende næse – og oplever, at symptomerne tager til, når de kravler ned under dynen om aftenen.

Årsagen er ikke så sjældent, at de har udviklet allergi over for husstøvmider. Det er ikke så lækkert at tænke på, men vi har alle en lille zoologiske have i vores seng. Der er husstøvmider i vores seng, og det kan man sådan set ikke gøre så meget ved andet end at træffe nogle forholdsregler, så man har så få som muligt og dermed nedsætter risikoen for at udvikle allergi over for dem. Husstøvmider har ikke noget med dårlig hygiejne at gøre, men er en naturlig del af livet. De lever af afstødte hudceller og andet godt og opstår, hvad enten vi vil det eller ej.

Nedsæt antallet af støvmider

Du kan imidlertid gøre en del for at minimere støvmider i sengen og sengetøjet. Hyppig vask af lagen, dynebetræk og pudebetræk, måske med et bakteriehæmmende vaskemiddel, kan være en mulighed. Det er også vigtigt, at du holder en ret lav luftfugtighed i soveværelset for at mindske antallet af støvmider. Støvmider kan nemlig ikke lidt tør luft, men trives bedst i høj luftfugtighed.

Det er også vigtigt, at du jævnligt får vasket din dyne og din hovedpude. Ofte kan man selv gøre det, men ellers må du en tur på vaskeriet med tingene, hvis du ikke selv har mod på det. Her kan du godt blive mødt af, at de ikke vil tage sig af det, men så må du videre til et andet. Årsagen er, at de er bange for, at der kan gå hul på for eksempel en dyne i tørretumbleren, og så er der bare fjer over det hele. Det sker nu sjældent, og derfor kan du også godt selv vaske tingene i din egen vaskemaskine, hvis den er stor nok til det.

Efterfølgende skal du sørge for, at dyne og pude bliver tørret godt og grundigt. Det skal ske i tørretumbler, så indholdet i dynen og puden bliver luftet godt igennem og ikke klumper sammen. Læg tre tennisbolde i tørretumbleren sammen med tingene og vær forberedt på, at du måske skal køre tørreprogrammet igennem tre gange, før dyne og pude er ordentligt gennemtørre. Og tørre skal de være for ikke at give støvmiderne ny næring.

Vask lagen og andet sengebetræk en gang om ugen. Alt skal vaskes ved mindst 60 grader; så dør støvmider og deres æg.

Det kan være en god idé at bruge dyner og puder med fyld af allergivenlige materialer, men det er dybest set ikke så afgørende. Det vigtigste er, at du jævnligt får vasket tingene ved mindst 60 grader, og så betyder det ikke så meget, om fyldet er kunstmaterialer eller naturlige dun og fjer.
Dyner og puder bør vaskes mindst fire gange om året, og man bør om muligt udskifte dem hvert tredje år.

Seng med to bøger
Rent sengetøj kan forbedre miljøet i dit soveværelse og give dig en bedre søvn.

Overtræk på madrassen

Hvis I stadig har symptomer på allergi over for støvmider, selv om I har vasket lagen og andet sengetøj, dyner og puder, og luftet godt ud, så der er tørt i rummet, så kan det være en idé at prøve med et specielt lagen til at trække over madrassen.

Man kan få særlige lagner, som er uigennemtrængelige for husstøvmider, og et sådant lagen kan i mange tilfælde være med til at mindske generne. Der er dog lidt forskellige resultater af de undersøgelser, der er gjort for at se, om disse lagner har en virkning. Men mange mennesker synes, at de oplever færre allergiske reaktioner, når de har brugt det på deres madras, så her kan det måske være en fordel at lade empirien tale. I nogle af de NGO’er, der arbejder med astma og allergi er man ved at lave yderligere tests, så man kan få syn for sagn for, om lagnerne har en målbar effekt

Luft og rent sengetøj

Når man skræller alle lag af og kommer ind til kernen, så handler kampen mod husstøvmider i høj grad om hyppig vask af sengetøj, dyner og puder, og så om at sørge for at lufte ud. Især om vinteren er det vigtigt af holde en relativ lav luftfugtighed på under 45 % i soverummene.
Har man virkelig slemme symptomer på allergi, kan det være en god idé at overveje, om man skal have installeret en form for mekanisk ventilation med genvinding af varmen. Så vil luften være ren og tør, og det kan medføre, at symptomer på allergi over for støvmider falder betydeligt.
Skal du ud at købe nye dyner og puder, kan det være en god idé at se efter, om de er mærket med den blå krans, som er symbolet på, at den er godkendt af Astma-Allergi Danmark, den danske NGO, der varetager astmatikeres og allergikeres interesser. Det betyder, at dyner og puder kan tåle at blive vasket ved en temperatur på mindst 60 grader, så støvmider og eventuelle æg derved bliver slået i ihjel. Der er også dokumentation for, hvilke kemikalier m.v. der er anvendt ved produktionen af dyner og puder, til rensning af fjer og dun etc.

Sov i et koldt soveværelse

Mange kan godt lide at sove i et koldt soveværelse. Men det trives støvmider også fint med, så det vil være en fordel for eksempel at holde en temperatur på 20 grader i soveværelset om dagen, og så eventuelt skrue ned for temperaturen om natten, efter at man har luftet ud før sengetid. Daglig udluftning med gennemtræk er også vigtigt for at holde et sundt indeklima i soverummene.

Hvor godt synes du om denne artikel?

Klik på en stjerne for at give en bedømmelse!

Gennemsnitlige måling 4.5 / 5. Resultat: 2

Ingen bedømmleser endnu - vær den første!