Vælg god kvalitets sengetøj, for bedre søvn

Sengetøj og lagner
Estimeret læsetid: 4 minutter
4.5
(2)

Dynen kan være opskriften på en god nats søvn

Er der en bedre følelse end den at komme i en seng, hvor sengetøjet lige er skiftet, og det rene lagen ligger flot strakt ud på madrassen, dynen er lagt smukt i rent betræk og ligger foldet pænt sammen på lagnet? Vi synes det ikke! Allerstørst er fornøjelsen, hvis sengetøjet ligefrem er strøget eller rullet, som vi oplever det på gode hoteller. Det sker nok ikke så tit i hjemmene mere, men nogle holder dog fast i en god tradition og sørger for, at sengetøjet er nystrøget, når det bliver lagt på.

Især kan nystrøgne, hvide lagner være en stor glæde at lægge sig på – man fornemmer, hvordan det har været i gamle dage, når stuepigen havde lagt rent på, og det bare var at nyde det.

De fleste har noget sengetøj, som kommer på oftere end andre sæt. Det kan være, fordi stoffet er særlig behageligt, eller at det har et mønster, som vi føler os godt tilpas med. Sengetøj er jo ofte blevet købt ad flere omgange henover årene, og måske var soveværelset tidligere malet anderledes end i dag, og så kan det sengetøj, vi var glade for engang, pludselig virke lidt outdated og som noget fra en anden tid.

En løsning på et søvnproblem

Nogle, både børn og voksne, kan have svært ved at holde sig en hel nat. Og i stedet for, at den naturlige mekanisme træder i kraft, og de vågner ved at skulle op og lade vandet, tisser de i sengen. Det er en rigtig dårlig oplevelse for de fleste – ud over det ubehagelige i situationen, føler mange også flovhed og utilstrækkelighed, når det kommer til at tisse i sengen. Især for børn er det et problem, når de kommer ud over blealderen. For mens de voksne godt kan forstå mekanismen, kan det være svært for børn at forstå, hvorfor de ikke kan holde på vandet om natten, eller hvorfor de ikke oplever en tissetrang og derfor ikke vågner, så de kan nå på toilettet i tide.

Der findes et hjælpemiddel, som kan gøre det lidt mindre ubehageligt, hvis man kommer til at tisse i sengen. Det er vådliggerlagner, som danner en vandtæt barriere mellem personen og den underliggende madras. Så bliver skaden ikke så stor, for lagnet kan fjernes og erstattes af et tørt underlag. Og madras og underdyne bliver ikke skadet af urinen, som ellers kan få det hele til at lugte og føles ubekvemt.

Der findes flere typer af vådliggerlagner. Der findes éngangs lagner og lagner, der er beregnet til vask og genbrug. Vådliggerlagner til genbrug består oftest af bomuld med et vandtæt underlag af et plastmateriale. Det hele i en kvalitet, så det kan koges og dermed holdes fri for bakterier og lugt.

Vælger man engangs vådliggerlagner, skal de selvfølgelig blot skiftes og kasseres, hvis uheldet er ude.

Mønstret sengetøj
God sengetøj og dyne kan være nogle af de ting man skal bruge for at kunne sove godt.

Sengetøj i flot design

I dag er sengetøj ikke bare sengetøj. Det er også et spørgsmål om design, som skal passe til din indretningsstil i øvrigt. Om du vælger sengetøj fra Marimekko, Ikea eller Georg Jensen Damask, er i høj grad et spørgsmål om stil, men også om pengepung og smag.

I dag vælger mange også sengetøj af økologisk bomuld, fordi de gerne vil købe bæredygtigt og ikke ønsker at forurene mere end højst nødvendigt gennem de varer, som de vælger at købe. Ofte går godt, nordisk design hånd i hånd med denne form for bæredygtighed, ikke mindst fordi de unge designere gerne vil arbejde med bæredygtige materialer og signalere, at miljøet spiller en vigtig rolle i deres virke.

Det vigtigste, når du vælger dit sengetøj, er, at du oplever, at du får en god kvalitet og en god følelse, når du lægger dig i det. Om det for dig så handler om stoffet, måden det er fremstillet på, hvordan mønster og vævning er, eller om noget helt andet, er jo helt op til dig. Smag, stil og forbrugervalg er individuelle forhold, og der er ikke noget færdigt svar på, hvad der er det rigtige. For os er det vigtigste dog, at vi følger os godt tilpas og oplever en følelse af kvalitet som gør, at sengetøjet kan holde til mange ganges vask og stadig være behageligt at ligge i.

Minder fra barndommen

Måske fremkalder duftende rent sengetøj minder fra din barndom – som hvis du besøgte din bedstemor i hendes lille hus og skulle sove i gæstesengen, der bestemt ikke blev brugt hver dag. Der var kommet rent sengetøj på, hvidt og smukt, som duftede af lavendler fra klædeskabet – eller måske af naftalin, hvis møllene skulle holdes være fra de gamle stykker tøj.

Duftindtryk af den art forsvinder aldrig – dem kan man huske, til man dør, og måske får du lige en snert af sådanne dufte fra barndommen, når du lægger dig i din seng med rent sengetøj.

Bomuld eller silke?

Om du er til sengetøj af bomuld eller silke, er nok både et spørgsmål om vaner, økonomi og socialt miljø. Historien går, at grevinden på en stor dansk herregård altid lå på sorte silkelagner, men det er nok de færreste, der har så egensindig en smag. De fleste foretrækker et godt sæt sengetøj af bomuld, der tillige har den fordel, at det kan vaskes ved så høj en temperatur, at husstøvmider og deres larver og æg dør ved den behandling. Og det er bestemt en fordel at holde sin bestand af husstøvmider nede, for de kan fremkalde allergiske reaktioner, som for nogle kan været ret ubehagelige med kløende øjne og udslæt.

Hvor godt synes du om denne artikel?

Klik på en stjerne for at give en bedømmelse!

Gennemsnitlige måling 4.5 / 5. Resultat: 2

Ingen bedømmleser endnu - vær den første!