Brug en vådliggeralarm og optræn dit barns naturlige tissesignal

Sengevædning og børn
5
(3)

Smarte vådliggeralarmer optræner barnets naturlige tissesignaler

Inkontinens hos børn er mere almindeligt, end man tror. Ved skolestart har ca. 6 % af pigerne og 4 % af drengene problemer med at styre vandladningen. Den ufrivillige vandladning kan skyldes en overaktiv blære, eller det kan skyldes, at barnet ikke rigtig kan mærke, hvornår det skal tisse. I dagtimerne kan barnet desuden være optaget af at lege eller sidde til undervisning i skolen, og dermed glemmer barnet at gå på toilettet.

Barn der ligger og sover
Nogle børn sover tungere end andre, en vådliggeralarm kan hjælpe med at vække barnet inde uheldet sker

Ufrivillig natlig vandladning

Ufrivillig vandladning om natten er også et problem for mange børn, for det betyder, at de ikke vågner, før uheldet er sket, og de har tisset i bukserne. For det enkelte barn er det fysisk irriterende at tisse i bukserne og skulle skifte tøj, og det er også psykisk belastende og påvirker selvværdet. I de enkelte familier kan det også være problematisk at have et barn, som tisser i bukserne og tisser i sengen om natten, for det ødelægger tøjet og sengetøjet. Både børn og forældre får forstyrret nattesøvnen, når de skal stå op om natten og ordne alt det praktiske, fordi barnet skal have tørt tøj på og rent sengetøj lagt på. Det kan skabe dårlige søvnmønstre og stress i familien, hvis tisseriet forekommer hver nat eller flere gange hver nat.

Tag hånd om problemet med en vådliggeralarm

Når et barn ikke kan styre sin vandladning, så bør der selvfølgelig tages hånd om problemet med det samme. Der findes heldigvis effektiv hjælpemidler på markedet, som støtter børn i at holde op med at tisse i sengen. Børn, der lider af inkontinens, kan have stor gavn af en vådliggeralarm, som træner dem op til ikke at tisse i sengen. Vådliggeralarmen optræner barnets naturlige tissesignaler, så barnet husker at gå på toilettet, når blæren er fuld og skal tømmes. Dermed kan problemet mindskes eller helt fjernes.

En vådliggeralarm er en alarm, som enten vibrerer eller både vibrerer og giver lyd fra sig, når barnet begynder at tisse. Der findes flere forskellige typer af vådliggeralarmer på markedet, og alarmerne er gode på hver deres måde. Man kan derfor ikke sige, at én type alarm er bedre eller mere effektiv end en anden. Det gælder blot om at finde den alarmtype, som passer bedst til barnet.

Stationær vådliggeralarm

Én type vådliggeralarm er stationær kan placeres ved siden af barnets seng. Når barnet tisser, registrerer alarmen, at lagenet, som barnet ligger på, begynder at blive vådt. Barnet bliver vækket ved lyden af vådliggeralarmen og skal rejse sig for at slukke alarmen og gå på toilettet. Denne type alarm fungerer bedst ved, at barnet sover med bar underkrop, så alarmen straks kan registrere, at lagenet bliver vådt. Hvis barnet har underbukser på, kan de nå at blive gennemblødt, før barnet bliver vækket af alarmen.

  • Vådliggeralarmer kan placeres ved barnets seng
  • Andre våsliggeralarmer kan også spændes rundt om barnets arm
  • Barnet bliver vækket, når sensorerne bliver våde
  • Barnet optræner selv en naturlig refleks, at stå op, når barnet er tissetrængende

Pige der sover med bamse
En vådliggeralarm vækker barnet, så de har mulighed for at gå på toilet.

Vådliggeralarm med klemme og vibration

Én anden populær type vådliggeralarm har en lille klemme med en sensor, som sættes fast på barnets underbukser. Dermed registrerer alarmen det straks, når barnet begynder at tisse, og barnet bliver vækket, før underbukserne bliver gennemblødte, og kan gå på toilettet. Denne type vådliggeralarm kan både have en vibrator og sige en lyd, som vækker barnet. Dermed kan barnet selv stå op og gå på toilettet.

Vådliggeralarmerne er nemme at anvende og meget effektive i brug. Vådliggeralarmer kan eksempelvis købes hos forhandlere online, og prisniveauet er mellem 700-1.400 kr. alt efter, hvilken model du vælger at købe.

Nemt for barnet at gå på toilettet

Vådliggeralarmer anbefales til børn i 6-7 års alderen. Det er en fordel, at barnet ligger i en seng, som det nemt selv kan stige ud af og gå på toilettet om natten. Dermed behøver det ikke at spilde tid på at kalde på mor eller far til at hjælpe sig med at gå på toilettet. Med en vådliggeralarm får barnet langsomt trænet sig selv op i at mærke, hvornår det skal på toilettet. Natlige uheld undgås, og barnet slipper for vådt tøj og sengetøj som følge af ufrivilligt tisseri om natten.

Hvor godt synes du om denne artikel?

Klik på en stjerne for at give en bedømmelse!

Gennemsnitlige måling 5 / 5. Resultat: 3