De to former for inkontinens

seng-inkontinens-tisse
Estimeret læsetid: 2 minutter
3.3
(4)

Når folk almindeligvis tænker på inkontinens, er det oftest urininkontinens, det drejer sig om. Altså at evnen til at holde på sin urin, til man kan komme på toilettet, svigter, og man lækker i bukserne eller i sengen i stedet for. Men der findes også en anden type af inkontinens, nemlig afføringsinkontinens, hvor man ikke kan holde på sin afføring.

Man regner med, at omkring 400.000 danskere har problemer med inkontinens. Heraf har de fleste urininkontinens, men for dem, der lider af det, er inkontinens i forbindelse med afføringen mindst lige så ubehagelig og et stort tabu for mange.

Hvad skyldes afføringsinkontinens?

Er man inkontinent i forbindelse med sin afføring, kan det komme til udtryk på to måder. Enten ved at man ufrivilligt prutter, hvilket kan være meget generende i sociale sammenhænge, eller ved, at man ufrivilligt lækker afføring. Man kan have begge symptomer.

Der er flere årsager til, at man kan blive ramt af afføringsinkontinens. Den almindeligste er nok, at man ganske enkelt bliver gammel, og så svinder kraften i musklerne – herunder også i de lukkemuskler, der skal holde afføringen inde i tarmen, indtil man kommer på toilettet. Men der er også andre årsager – for eksempel, hvis en fødsel har beskadiget muskulaturen, eller man lider af en sygdom som rygmarvsbrok. Også tarmsygdomme, hvor man får løs afføring, kan give inkontinens. Lider man af forstoppelse, kan det faktisk også resultere inkontinens, fordi det kun er den flydende del af afføringen, der kan passere den prop, der danner sig.

Man kan behandle afføringsinkontinens med medicin, der regulerer afføringen, eller fysisk med forskellige former for analpropper.

Hvad skyldes urininkontinens?

Problemer med at holde på urinen rammer begge køn, men langt de fleste af de ramte er dog kvinder. Det kan skyldes, at muskulaturen er blevet svækket i forbindelse med fødsler, betændelse eller lignende.

Hos kvinder er den mest almindelig form for inkontinens det, man kalder stress-inkontinens. Her lækker man ved host, hvis man kommer til at grine meget eller lignende. Denne form for inkontinens rammer både unge og ældre kvinder, og blandt de unge er der rigtig mange, der har oplevet dryp i trusserne, som også forekommer ved motion, ved nys eller ved tunge løft.

Hos mænd er det mest trang-inkontinens, der ses. Lige pludselig skal man tisse, og det skal være nu. Ofte når manden ikke hen til toilettet, inden det begynder at dryppe, og når det går helt galt, så tømmes hele blæren ud i bukserne. Hos mænd skyldes denne form for inkontinens ofte, at der er problemer med prostata, der bliver forstørret, eller at der måske er en infektion i urinvejene.

Værelse med seng

Hvor godt synes du om denne artikel?

Klik på en stjerne for at give en bedømmelse!

Gennemsnitlige måling 3.3 / 5. Resultat: 4

Ingen bedømmleser endnu - vær den første!